Hallgatóink is hozzáteszik szaktudásukat a koronavírus ellen vívott harcba 2020 április 17

2020. április 3-5. között került megrendezésre a HWSW Informatikai Hírportál által kiírt és szervezett 48 órás online hackathon és ötletverseny, a Hack The Crisis Hungary, párhuzamosan 15 másik ország (többek közt Szlovákia, Hollandia, Argentina, Madagaszkár, Ciprus, Nigéria, stb.) online ötletversenyével. Az esemény célja az volt, hogy a versenyző csapatok a koronavírus okozta nehéz helyzetben a szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket támogassák hasznos, életmentésre, közösségek és vállalkozások támogatására, valamint az oktatás digitalizálására alkalmas fejlesztésekkel. A Save Life kategória győztes csapatának egyik tagja, Kelemen Balázs, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának hallgatója, valamint az 5 fős csapatból további 2 csapat tag is egyetemünkön szerzett korábban oklevelet.

 

Nemzetközi jelentőségű új magyar találmány a koronavírus elleni küzdelemben 2020 április 2

A világjárvánnyá fejlődött COVID-19-kór egyik legnagyobb problémája, hogy a fertőzés tömeges terjedése a teljesítőképességük határára kényszeríti az egészségügyi ellátó rendszereket, különösen az intenzív kórházi kezelésre szorulók viszonylag nagy száma miatt. Az Óbudai Egyetem szakértői jelenleg egy olyan, az intenzív ellátásban kulcsfontosságú lélegeztetőgépen dolgoznak, amely egyszerre akár több tucat beteg ellátását teszi lehetővé, a jelenleg alkalmazott, és csak egyetlen beteg ellátását biztosító készülékekkel szemben.

 

Matematikai segítség a járvány elemzéséhez 2020 április 2

Az Óbudai Egyetem egyik kutatója is segíti a járványügyi döntéshozatalt. Dr. Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának fiatal docense és az EKIK Élettani Szabályozások (Physcon) kutatócsoport tagja felkérést kapott, hogy a miniszterelnök által március végén megalakított epidemiológiai munkacsoport tagjaként matematikai modellezéssel, előrejelzések készítésével támogassa a járványügyi döntéshozatalt.

 

Az orvosokat is segítheti a robotika 2020 március 20

Az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság interjút készített a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ egyik vezetőjével, Haidegger Tamással.

 

Matematikai modellekkel a személyre szabott tumorkezelésért 2019 szeptember 3

Eleinte félt a matematikától, mára pedig daganatos betegségek terápiaoptimalizálásával foglalkozik Czakó Bence Géza mérnökinformatikus, alkalmazott matematikus, aki a kutatás mellett gyakran kijár futni a Margitszigetre, emellett pedig a súlyzós edzést sem veti meg.

 

Rektori köszöntő 2019 július 31

Prof. Dr. Kovács Levente az Óbudai Egyetem új rektora.

 

Akusztikus navigáció alacsony költségű autonóm víz alatti járművekhez 2018 október 5

Egy miniatűr, alacsony költségű SandShark AUV-vel és egy egyedi tervezésű, olcsó akusztikus rendszerrel elvégzett zárt hurkú kísérletek első eredményei.

 

EKIK költözés 2018 február 16

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusára költöztek az EKIK tudásközpontjai, amelyek így korszerű, reprezentatív környezetben működhetnek.

 

ERL Emergency Robots 2017 nemzetközi verseny 2017 október 11

Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal Robottechnikai Központja és Bio-Tech Tudásközpontja kutatóiból és hallgatóiból álló OUbot csapat kiemelkedő eredményt ért el a 2017 szeptemberében megrendezett ERL Emergency Robots nemzetközi versenyen az olaszországi Piombinoban.

 

Drónverseny & Robotika Show 2016 szeptember 10

A Drone Prix Hungary csapata a magyarországi, sőt, a régión belüli legnagyobb drón rajongói közösség felépítését célul kitűzve, elsőként egy öt állomásos, számos kiegészítő programmal felvértezett nyílt drón bajnokságot rendez, mely szeptemberben az egész napos Drónverseny és Robotika Show-ban csúcsosodik ki.

 

A rák megszelídítése - Beszélgetés Kovács Leventével 2016 június 14

Kovács Levente Adalbert az Óbudai Egyetem habilitált egyetemi docense, a Neumann János Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese. A Biomatikai Intézetben ő vezeti az Élettani Szabályozások Csoportot. Néhány hónapja ERC Starting Grantot nyert el „Tamed cancer” című pályázatával – erre utal az interjú címe.

 

Magyar siker Párizsban: feltalálóink az OECD fórumán 2016 június 3

Haidegger Tamás, a Hand-in-Scan nevű kézhigiéniás rendszer egyik alkotója, Ozsvald Eszter, a sportanalitikai alkalmazást kifejlesztő Notch alapítója, Várnagy Priszcilla, a világszerte alkalmazott döntéstámogató rendszer, a Be-novative cégvezetője, Csermely Péter hálózatkutató, Pistyur Vera, a Bridge Budapest és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője – néhány név a párizsi OECD-fórumra látogató és ott megszólaló magyarok közül.

További cikkek ehhez kapcsolódóan:
A bizalom megteremtése kulcskérdés a digitális technológiák alkalmazásához az egészségügyben
Hungarian Faces at the OECD Forum 2016: Tamás HAIDEGGER

 

Diplomaátadó ünnepség a Neumann Karon 2016 március 24

A Neumann János Informatikai Kar 2016. február 20-án az egyetem aulájában tartotta hagyományos diplomaátadó ünnepségét, melyen 52 alapképzésben, illetve 2 mérnök informatikus mesterképzésben részt vett hallgatónk vehette át mérnök informatikus diplomáját.

 

Búcsúzunk egyetemünk rektorától 2016 március 24

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora, az MTA doktora, hosszan tartó, súlyos betegség után életének 60. évében elhunyt.

 

Machine Learning Előadás 2016 március 3

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Neumann János Informatika Kar Biomatika Intézete által szervezett Prof. César Martínez előadására. Az előadó rövid életrajza és az előadás kivonata alább olvasható.

 

Űrrobotikai workshop a Gateway to Space kiállításon 2016 január 29

Február 4-én mindent megtudhatunk, ami a robotikához és az űrutazáshoz kapcsolódik, az Óbudai Egyetem és a Magyar Asztronautikai Társaság workshopján, a világ legnagyobb utazó „űrkiállításán”, a Gateway to Space kiállításon, a Millenárison.

 

Óriási érdeklődés a januári nyílt napon 2016 január 20

A Neumann Kar januári nyílt napján ismét nagy volt az érdeklődés! Több, mint 300 diák és szülő vett részt a félnapos programon.

 

Bejczy Antalra emlékezve az Óbudai Egyetemen 2016 január 16

Bejczy Antal fizikus, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója, a Washington University in St. Louis „affiliate” professzora, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyisége volt. Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli doktora január 16-ai születésnapjához kapcsolódva 2016. január 18-án, az iRobottechnikai Központban került sor a megemlékezésre, a 2015-ben alapított Bejczy Antal Hallgatói Publikációs Díj átadására, valamint a Bejczy Kiállítás ünnepélyes megnyitásra.

 

Kutatónő a biológia és az informatika határán 2015 december 12

Hugonnai Vilmának, az első magyar orvosnőnek rengeteget kellett harcolnia azért, hogy elismerjék tudását. Diplomáját is megkérdőjelezték itthon, így sokáig nem kaphatott munkát. Azóta 150 év telt el, és már az 5. technológiai forradalmat éljük, ennek ellenére még mindig kevés nő van a tudomány területén. Az informatika szintén olyan ág, amelyet a társadalom férfiasnak ítél.

 

WRO Advanced Robotics Challenge Hungary 2015 december 9

Ha érdekel a robotika, és szeretnéd magad egy nemzetközi versenyen megmérettetni, fogj össze barátaiddal és készüljetek közösen a WRO Advanced Robotics Challenge-re. Képviselje a Te csapatod Magyarországot Indiában a WRO döntőben!

 

Biomatika Intézet a HetiVálasz Felsőoktatási Rangsor című kiadványában 2015 december 4

Új intézet alakult az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán Biomatika Intézet néven, mely a biotechnológia, orvosi informatika, robotika és az alkalmazott számítástudomány integrált oktatását, kutatását tűzte ki célul.

 

PlayIT - Veletech 2015 2015 december 4

A hétvégén rendezett PlayIT - Veletech 2015 kiállításon az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara is képviseltette magát. Hallgatóink népszerűsítették a karon folyó oktatási és kutatási lehetőségeket, információt adtak a nyílt napjaink programjáról és időpontjáról, a felvételi eljárásról.

 

Magyar Tudomány Ünnepe az Óbudai Egyetemen 2015 december 1

Az Óbudai Egyetemen november 2-án kezdődött meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egyetemi programsorozat azzal a céllal, hogy az Egyetem népszerűsítse a tudományos kutatómunkát, bemutassa eredményeit, továbbá mindenki számára közérthetővé tegye a kutatás és az oktatás összhangjának jelentőségét.

 

VI. Egyetem Napja az Óbudai Egyetemen 2015 november 23

Az Óbudai Egyetem az idei évben is ünnepséggel emlékezett meg a az Országgyűlés 2009. november 23-án elfogadott, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény módosításáról, amelynek értelmében 2010. január 1-jén létrejött az Óbudai Egyetem.

 

Orvosi mérnököket is képeznek Óbudán 2015 november 20

Biomatikai Intézet néven új stratégiai oktatási egységet hozott létre az Óbudai Egyetemen, a Neumann János Informatikai Karon belül. Az itt zajló képzés a robotikára, illetve jövő februártól már az orvosi mérnök informatika területére is fókuszál. Az ide jelentkezők nemcsak nappali, esti képzésen is folytathatják a tanulmányaikat. Az intézet által kínált lehetőségekről Kovács Levente oktatási dékánhelyettes beszélt a Lokálnak.

 

Robotok és doktorok: Interjú dr. Haidegger Tamással 2015 november 16

Ha robotokról, robotikáról hallunk, legtöbbször az úgynevezett humanoid, vagyis emberszerű gépek jutnak az eszünkbe. Pedig ez csak egy része ennek a területnek, ráadásul nem is annyira népszerű hazánkban. A robotika sebészethez kapcsolódó ága azonban annál inkább. Ezzel (is) foglalkozik dr. Haidegger Tamás orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának igazgatóhelyettese, aki fiatal kora ellenére szaktekintélynek számít ezen a kutatási területen. Vele beszélgettünk az újonnan felálló Biomatika Intézet apropóján - természetesen (sebész)robotokról.

 

Robotika és orvosi informatika az Óbudai Egyetemen 2015 november 12

Új intézet alakult az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán Biomatika Intézet néven, amely a biotechnológia, az orvosi informatika, a robotika és az alkalmazott számítástudomány integrált oktatását, kutatását tűzte ki célul.

 

Biomatika Intézet Megnyitó 2015 november 11

Az Óbudai egyetem új intézete egyedülálló a magyar felsőoktatásban. Az oktatás mellett erősen kutatás és fejlesztésre fókuszál, a biotechnológia, orvosi/egészségügyi informatika, robotika, és az alkalmazott számítástudomány integrált oktatását, kutatását tűzte ki célul MSc és PhD képzések keretében.

 

Kovács Levente az ERC StG második fordulójában 2015 október 12

A 2015. évi az EU legkompetetívebb kezdő kutatói (ERC StG) pályázati kiírásában Dr. habil. Kovács Levente pályázatát a nemzetközi bíráló bizottság a második fordulóba alkalmasnak és ezáltal élőben is prezentálhatónak ítélte.

 

4. helyen Erikkel a tengeralattjáró robottal 2015 szeptember 28

Erik, az Óbudai Egyetem OUBOT csapat Sparus II típusú tengeralattjáró robotja kiemelkedő teljesítményt nyújtott az olaszországi Piombinoban szeptember 17-25. között megrendezett euRathlon 2015 szabadtéri robotika versenyen. A csapat az előkelő 4. helyen végzett a tizenegy tagú nemzetközi mezőnyben.

 

Ujvári János diplomadíj-pályázat 2015 szeptember 10

Baráth András a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által meghirdetett Ujvári János diplomadíj-pályázaton 3. helyezést ért el. Gratulálunk!

Konzulense: Dr. Póser Valéria egyetemi docens

 

INES 2015 2015 szeptember 3-5

Szeptember 3 és 5 között Szlovákia fővárosában, Pozsonyban kerül megrendezésre a 19. Nemzetközi IEEE Konferencia (INES 2015). A konferencián sorra kerül az intelligens mérnöki rendszerekkel való foglalkozás és a Bejczy Antalról való megemlékezés.